Het verschil tussen cacao en chocolade

Gepubliceerd op 27 januari 2023 om 16:35
Het verschil tussen cacao en chocolade

Ook al zijn zowel Ceremonial Cacao als Chocolate gemaakt van hetzelfde basisingrediënt; Cacao, ze zijn absoluut niet hetzelfde!

Er zijn enkele zeer belangrijke verschillen in de manier waarop chocolade en ceremoniële cacao worden verbouwd, geoogst, verwerkt en gebruikt, wat resulteert in verschillende smaakprofielen, texturen, kwaliteit en gezondheidsvoordelen. Maar niet alleen dit, ook qua culturele en ethische implicaties zijn chocolade en ceremoniële cacao werelden van elkaar verwijderd.

Laten we wat dieper ingaan op het begrijpen van de verschillen tussen de tweewant zowel Ceremoniële Cacao als chocolade komen van de cacaoboom (Theobroma Cacao). Niet alle Theobroma-cacao is echter hetzelfde.

Er zijn 3 hoofdvarianten van Theobroma cacao

1. Criollo : Deze naam betekent "inheems" en is een oude pure cacaosoort van hoge kwaliteit uit het Amazonegebied

2. Forestero : Deze naam betekent 'buitenlands'. Deze bonen worden gewoonlijk bulkcacao genoemd. Ze zijn de meest geproduceerde variëteit ter wereld en dragen bij aan bijna 80-851 TP3T van de wereldcacaoproductie, die tegenwoordig voornamelijk in West-Afrika wordt geproduceerd.

3. Trinitario : Deze naam komt van cacaoveredelingsactiviteiten die oorspronkelijk zijn ontwikkeld in Trinidad en Tobago, waar veel onderzoek is gedaan naar de genetica, teelt en verwerking van cacao. De term "Trinitario" verwijst losjes naar gehybridiseerde Criollo en "Forastero" cacaogenetica

Chocolade wordt over het algemeen gemaakt van de cacaovariëteit Forestero van lage kwaliteit, terwijl ceremoniële cacao meestal van de oude hoge variëteit "Criollo" is.


Een van de belangrijkste verschillen tussen ceremoniële cacao en chocolade is de manier waarop ze worden verbouwd en geoogst. Ceremoniële cacao wordt meestal op kleine schaal verbouwd door boeren in inheemse gemeenschappen, met behulp van oude, traditionele en duurzame landbouwmethoden. De boeren worden boven de marktwaarde betaald voor hun heilige cacaobonen, waardoor ze hun families en gemeenschappen kunnen onderhouden.

Chocolade daarentegen wordt vaak geproduceerd op grotere, industriële boerderijen, die mogelijk synthetische pesticiden, herbiciden en kunstmest gebruiken, en mag niet worden verbouwd met behulp van duurzame traditionele methoden. Bovendien ontvangen de cacaoboeren die de cacaobonen voor chocolade verbouwen vaak lage prijzen voor hun bonen, wat misschien niet genoeg is om hun families en gemeenschappen te onderhouden.

Het verschil tussen cacao en chocolade

Een ander heel belangrijk verschil is de grond waarop de cacao groeit. Cacao gedijt in biodiversiteit en is het gelukkigst in de schaduw van andere grote bomen. Ceremoniële cacao wordt altijd biologisch verbouwd op de 'heilige' gronden van inheemse volkeren die cacao eren als een krachtig en heilig plantengeneesmiddel. Ze leven in perfecte harmonie met de natuur en vragen toestemming aan de geestenwereld voordat ze oogsten van hun heilige land. 

De cacaoproductie voor chocolade vertoont spirituele aspecten en wordt verbouwd in monocultuur en verspreid met pesticiden om de opbrengst het hele jaar door hoog te houden.


Helaas worden on-etnische praktijken op het gebied van cacaoteelt nog steeds uitgevoerd. Dit wordt slecht gecontroleerd in de massachocolade-industrie. 

Ceremoniële cacao daarentegen wordt verbouwd, geoogst en verwerkt met veel eer en respect voor de gemeenschap en Moeder Natuur zelf. De cacaoboeren worden boven de marktwaarde betaald voor hun cacao en herinvesteren opnieuw in hun gemeenschap om hun inheemse levensstijl in stand te houden.

De cacaopeulen worden geoogst van de cacaoboom. Voor ceremoniële cacao wordt dit proces met de hand gedaan. De buitenste schil wordt vervolgens verwijderd om de cacaobonen binnenin te onthullen. Deze cacaobonen of -zaden worden vervolgens enkele dagen gefermenteerd, gedurende welke tijd de natuurlijke enzymen in de cacao de natuurlijke cacaoboter afbreken en de chocoladesmaak creëren.

De gefermenteerde cacaobonen worden vervolgens gedroogd in een droogmachine. Voor ceremoniële cacao worden deze cacaobonen echter in de natuurlijke zon gedroogd.

Ook al zijn zowel chocolade als ceremoniële cacao gemaakt van cacaobonen, de manier waarop ze worden verwerkt is anders en ze hebben verschillende uiterlijke smaakprofielen en gezondheidsvoordelen


Ook al zijn beide gemaakt van cacao, ze zijn dus NIET hetzelfde. Er zijn grote verschillen in de manier waarop chocolade en ceremoniële cacao worden verbouwd, geoogst, verwerkt en gebruikt, wat resulteert in verschillende smaakprofielen, texturen, kwaliteit en gezondheidsvoordelen. Maar niet alleen dit, ook qua culturele en ethische implicaties zijn chocolade en ceremoniële cacao werelden van elkaar verwijderd. Ceremoniële cacao wordt over het algemeen als gezonder beschouwd dan chocolade, omdat ceremoniële cacao is gemaakt van onbewerkte cacaobonen en geen toegevoegde suikers bevat. Dit betekent dat ceremoniële cacao waarschijnlijk een hogere concentratie antioxidanten en flavonoïden bevat dan chocolade, wat een aantal gezondheidsvoordelen kan bieden, waaronder het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid.


Het is belangrijk om in gedachten te houden dat niet alle ceremoniële cacao en chocolade hetzelfde zijn en dat er veel variatie is in de kwaliteit van het product.

Het is ook belangrijk op te merken dat de ethische implicaties van chocoladeproductie sterk kunnen variëren en dat er veel chocoladeproducenten zijn die ernaar streven hun producten op een ethische en duurzame manier te maken. Veel chocoladeproducenten zorgen ervoor dat de cacaoboeren een eerlijke prijs krijgen voor hun cacao, gebruiken milieuvriendelijke praktijken en zorgen voor betere werkomstandigheden voor de boeren.|

Als het gaat om het kiezen tussen ceremoniële cacao en chocolade, is het belangrijk om te weten waar de cacaobonen die in het product worden gebruikt vandaan komen en hoe de boeren die de cacao verbouwden, werden behandeld. Het ondersteunen van ethische en duurzame producenten kan ervoor zorgen dat de boeren en gemeenschappen die de cacao verbouwen eerlijk worden behandeld en kan bijdragen aan het behoud van traditionele gebruiken en culturen.

Meer lezen over het verschil tussen chocolade en cacao? Dan raad ik je aan om verder te lezen bij de bron van dit artikel. Die vind je namelijk hier. Ik heb mij voor dit artikel laten inspireren door Herbal Cacao. Dit is het merk cacao wat ik zelf dagelijks drink. 



Ben jij geïnteresseerd om zelf Cacao Ceremonies Facilitator te worden?

Check dan snel deze pagina voor meer informatie. Ik ben er namelijk helemaal klaar voor om jou op te leiden.

Als Authenticity Guide zal ik jou gedurende 8 weken online leren hoe jij dé exclusieve badass Cacao Ceremonie Facilitator van Nederland gaat worden. Hoe je jouw eigen unieke gifts en talenten kunt inzetten in jouw events. 
Je bent één individueel wezen met eigen krachten en dat mag je delen met de buitenwereld. Jij gaat zien hoe jij jouw zijn, jouw stem en jouw plezier kunt combineren met de mooie wereld van Mama Cacao.

Meer lezen?
Je vindt hier mijn allernieuwste blogs.

Het verschil tussen cacao en chocolade

Op deze pagina staan affiliate links. Is voor jou lekker gratis en brengt mij weer een stapje dichter bij mijn droom!

 

Het verschil tussen cacao en chocolade

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.